Forklift Seçiminde Önemli Detaylar

İhtiyaç duyulan forklift veya istifleme makinası tespit edilirken çalışma alanı, çalışma şekli, kaldırılacak malzeme nin özellikleri ve iş akış süreci ( malzeme hareketi ) içinde yer alan tüm unsurlar analitik bir bakış açısıyla aynı anda değerlendirilip yorumlanması gerekmektedir.

İşletmeler forklift alırken kısıtlı bütçe, yetersiz bilgi, profesyonel olmayan şahsi ilişkiler ve tedarikçinin ticari kaygıları gibi nedenlerle ihtiyaçlarını tam karşılamayan hatalı alımlar yapabilmektedirler.

Forklift alırken en sık yapılan hata ihtiyacı doğru tespit etmek yerine biraz büyük olanı alarak işin çözülebileceğini zannetmektir. Ancak sonuç pek te öyle değildir. İhtiyacınızdan daha büyük bir forklift veya istifleme makinası almak genelde makina boyutları ve işletme giderlerinin  bazen de göz ardı edilen farklı bir parametrenin sorun olarak karşımıza çıkmasına neden olacağını unutulmamalıyız.

Forklift seçiminde motor ( enerji ) tipi :

Forklift seçiminde akülü ( elektrikli ) ve dizel olmak üzere ağırlıklı olarak iki farklı enerji kaynağı ile çalışan motor tipi öne çıkmaktadır.

Elektrikli motor ve dizel motor ( elektrikli forklift ve dizel forklift ) arasında karar verirken en başta zorunluluk teşkil eden şartlara sonrasında ise avantaj ve dezavantajlara dikkat ederek değerlendirme yapılmalıdır.

Forklift seçiminde bazı sektörlerde zorunlu olarak elektrik enerjisi ile çalışan akülü forklift kullanmak gerekmektedir. Bu sektörlerde egzoz gazı emisyonu nun oluşturduğu olumsuz etkiler nedeniyle dizel forklift kullanımı mümkün değildir.

Akülü forkliftler ve dizel forkliftler arasındaki avantajlar ve dezavantajlar kıyaslanırken her işletme için ayrı ayrı değerlendirilme yapılması gerekmektedir. Her işletmenin birbirinden çok farklı özellikleri ve ihtiyaçları olması nedeniyle bir kullanıcı için avantaj olan forklift tipi başka bir kullanıcı için dezavantaj olabileceği unutulmamalıdır.

Forklift seçiminde kapasite ( tonaj ) :

Forklift veya istifleme makinaları nın seçiminde kapasite (tonaj) tespiti, güvenli ve hızlı bir malzeme hareketi (material handling) sağlamak için diğer parametreleri de göz önünde tutarak en fazla dikkat edilmesi gereken unsurdur.

Forklift seçiminde kapasite (tonaj) tespit edilirken malzeme nin fiziksel özellikleri, taşıma şekli ve malzeme hareketi (material handling) için en önemli kriterler dir

Taşıma şekli olarak forkliftler de paletli ve ataşmanlı olmak üzere ağırlıklı olarak iki yöntem kullanılmaktadır. Forklift ataşmanı kullanmayı gerektiren ellçleme operasyonlarında kapasite (tonaj) tespiti ayrı bir uzmanlık gerektirmektedir

Forkliftler ve istif makinaları için kapasite tespit ederken malzeme nin fiziksel özellikleri ve hareketi birlikte analiz edilmelidir. Güvenli ve hızlı bir malzeme hareketi (material handling) sağlamak için yükün kaldırılacağı yükseklik ve fiziksel değerleri maksimum noktalar dikkatte alınmak suretiyle ihtiyaç duyulan kapasite hesaplanmalıdır.

Forklift asansör seçimi :

Forklift asansör seçimi yapılırken maksimum istif seviyesi, minimum tavan yüksekliği ve kapı geçişleri dikkate edilmesi gereken temel parametrelerdir.

Forklift asansör seçimi yapılırken genelde tripleks ve standart olmak üzere iki farklı asansör seçeneği karşımıza çıkmaktadır. Standart asansör için özel bir talep olmadığı sürece genelde 3.30 seviyesine kaldıran seçenek bulunmaktadır. Tripleks asansör de ise 7 m seviyesine kadar olmakla birlikte genelde 4.50,4.70 ve 4.80 e kadar maksimum kaldırma seviyesi olan tripleks asansörler bulunmaktadır.

Standart forklift asansörleri genelde açık alanlarda ve forklift üstünde ve yakın mesafede engel teşkil edecek bir şeyin olmadığı durumlarda kullanılmaktadır. Tripleks asansörler ise 1.5 m ye varan farklı seviyelerde üst kısımdan raylardan hiç yükselmeden kaldırabildiği için konteyner gibi alçak tavanlı yerlerde ve yüksek seviyeye istif gerektiğinde tercih edilmektedir.

Forklift alırken asansör seçiminde dikkat edilmesi gereken diğer bir parametre de kapı geçişleridir. Kapı geçişleri bir işletmede engel teşkil edebilecek ve genelde karşımıza çıkan en düşük seviyelerdir. Çalışma esnasında forkliftler yüklü veya yüksüz olarak buralardan rahatça geçebilmelidir.

Forklift lastik seçimi :

Forklift lastik seçimi yapılırken makina nın kullanılacağı zemin yapısı ve zeminde oluşan kalıntılara dikkat edilmelidir. Buna göre forkliftler için havalı lastik ve dolgu lastik olmak üzere iki temel seçenek bulunmaktadır.

Havalı forklift lastiği genelde dış alanlarda zeminin pek düzgün olmadığı veya kasislerin bulunduğu bir zeminde ve daha çok dizel forkliftler için tercih edilmektedir. Ancak patlama riskinin çok yüksek olduğu durumlarda dolgu lastik kullanımı da değerlendirilmelidir.

Dolgu lastik ise genelde iç alanlarda, düzgün zeminlerde ve daha çok akülü forkliftler için tercih edilmektedir. Ancak patlama riskinin yüksek olduğu dış alanlarda veya iç alanlarda dizel forkliftler için de kullanımı değerlendirilmelidir.

Forklift lastik seçimi hatalı yapılırsa başta iş güvenliği olmak üzere performans, verimlilik ve iş akışının aksamasına neden olabilecek olumsuz etkiler doğurması muhtemeldir. Ayrıca makina nın mekaniği ve operatör konforu da olumsuz olarak etkilenebleceği unutulmamalı.

YUKARI